Efikasnost mešavine kalijum fosfita i kaptana u suzbijanju Venturia inaequalis u jabučnjacima - Aleksić, Goran A (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Venturia inaequalis je široko rasprostranjena bolest jabuke u Srbiji, a njen intenzitet zavisi od vremenskih uslova. Najuspešniji metod borbe protiv čađave krastavosti jabuke je korišćenje manjih doza aktivnih materija uz istovremeno povećavanje efikasnosti dodavanjem supstanci koje ne prouzrokuju štetu u životnoj sredini. Tokom 2008 i 2009 godine, proučavana je efikasnost fungicidne mešavine kaptana i kalijum fosfita protiv V. inaequalis u jabučnjacima. U svim ogledima je korišćen standardni EPPO metod. Captan 50 WP je korišćen kao standardni fungicid. Kako bi se tačno odredili uslovi za početak zaraze na jabuci, praćeni su osnovni meteorološki parametri u voćnjacima pomoću iMetos stanice i elektronskog uređaja Lufft. Rezultati su pokazali visoku efikasnost testiranih fungicida koja je bila slična u obe godine istraživanja. Intenzitet zaraze lista nakon tretmana mešavinom kaptana i kalijum fosfita bio je 0.7-2.4%, dok je zaraženost plodova bila 0.5-3.0%. Efikasnost mešavine bila je 96.3-97.9% na listovima, a 87.4-98.7% na plodovima. Standardni fungicid Captan 50 WP pokazao je efikasnost u opsegu 95.3-96.7% na listovima i 87.8-99.3% na plodovima. Nisu konstatovane statistički značajne razlike između ispitivanog i standardnog fungicida.