Interakcije između bioloških agenasa u zaštiti šampinjona od najznačajnijih bolesti i štetočina - Luković, Jelena; Milijašević-Marčić, Svetlana; Šantrić, Ljiljana; Drobnjaković, Tanja; Anđelković, Nikola; Grujić, Nikola; Potočnik, Ivana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2026)
Ispitivani su međusobni odnosi (sinergistički/antagonistički/aditivni) između tri biološka agensa: domaćih sojeva antagonističke bakterije Bacillus amyloliquefaciens B-241 i stimulatora prinosa, aktinobakterije Streptomyces flavovirens A06, kao i komercijalnog soja entomopatogene nematode Steinernema feltiae. Posmatran je uticaj interakcija datih bioloških agenasa na efikasnost u suzbijanju prouzrokovača bolesti zelene plesni Trichoderma aggressivum f. europaeum T77 (veštačka inokulacija), kao i u suzbijanju šampinjonske mušice Lycoriella ingenua (prirodna infestacija) u oglednom gajilištu šampinjona, Agaricus bisporus. Biološki agensi su primenjeni u standardnoj dozi, kao i u redukovanim dozama primene od 40% ili 20%. Uticaj na prinos šampinjona je izračunat kao odnos sveže mase ubranih šampinjona i suve mase komposta zasejanog micelijom šampinjona. Efikasnost u suzbijanju prouzrokovača bolesti šampinjona je procenjena na osnovu odnosa pojave i intenziteta bolesti, u inokulisanoj kontroli i tretmanima. Brojnost šampinjonske mušice je praćena korišćenjem žutih lepljivih traka koje su postavljene u kaveze za gajenje insekata sa supstratom za gajenje šampinjona. Prilikom trostruke primene bioloških agenasa, utvrđena je blaga antagonistička reakcija u njihovoj efikasnosti u suzbijanju prouzrokovača bolesti zelene plesni, antagonistička u suzbijanju šampinjonske mušice, i sinergistička u povećanju prinosa. Na osnovu dobijenih rezultata, biološke agense bi trebalo primeniti tri puta na sedam dana: entomopatogene nematode pojedinačno na početku ciklusa gajenja šampinjona (S. feltiae 0,75 × 106 IJ m-2; ukupna količina 2,25 × 106 IJ m-2), korisne mikroorganizme kombinovano nakon nekoliko dana (B. amyloliquefaciens 1 × 109 CFU ml-1 m-2; ukupna količina 3 × 109 CFU ml-1 m-2) i S. flavovirens 1 × 108 CFU ml-1 m-2; ukupna količina 3 × 108 CFU ml-1 m-2).