Penicillium expansum, P. crustosum i P. paneum prouzrokovači plave truleži šećerne repe u Srbiji - Duduk, Nataša; Vučković, Nina; Matić, Jovana; Rekanović, Emil; Duduk, Bojan; Vico, Ivana M. (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2026)
U ovom istraživanju kao prouzrokovači plave truleži korena šećerne repe identifikovane su tri vrste iz roda Penicillium, P. expansum, P. crustosum i P. paneum, što predstavlja novi nalaz za Srbiju. Osim toga, naročito je značajno da je P. crustosum prvi put opisan kao prouzrokovač plave truleži korena šećerne repe u svetu. Izolati Penicillium spp. iz korenova šećerne repe prikupljenih u toku vađenja i iz prezimelih korenova molekularno i morfološki su okarakterisani i procenjen je njihov potencijal kao postžetvenih patogena. Test patogenosti na veštački inokulisanim korenovima potvrdili su da sve izolovane Penicillium spp. mogu izazvati trulež korena šećerne repe, pri čemu je najvirulentnija vrsta bila P. expansum, a zatim P. crustosum i P. paneum. Pošto su vrste roda Penicillium značajni postžetveni patogeni koji mogu dovesti do ekonomskih gubitaka i kontaminacije mikotoksinima, dalja istraživanja njihovog prisustva i uticaja nakon vađenja repe, u toku čuvanja, su od suštinskog značaja. Dobijeni rezultati doprinose znanju o vrstama roda Penicillium koje mogu kolonizovati koren šećerne repe i proširuju naše razumevanje raznovrsnosti vrsta ovog roda u Srbiji.