Analitička metoda za istovremeno određivanje azoksistrobina, protiokonazola i trifloksistrobina u sredstvima za zaštitu bilja - Lazić, Sanja; Šušnjar, Aleksandra; Vuković, Slavica; Ećimović, Jelena; Đukanović, Mitar; Šunjka, Dragana B (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2025)
U ovoj studiji, razvijena je i validovana izokratska metoda za istovremeno određivanje azoksistrobina, trifloksistrobina i protiokonazola u sredstvima za zaštitu bilja primenom reverznofazne visokoperformantne tečne hromatografije (RP-HPLC/DAD). Hromatografsko razdvajanje aktivnih supstanci postignuto je upotrebom 0,1% rastvora sirćetne kiseline i acetonitrila (30:70 v/v) kao mobilne faze, pri protoku od 0,52 ml/min. Korišćena je Zorbax Eclipse XDB-C18 (50 mm x 4.6 mm x 1.8 μm) kolona, a detekcija je vršena na talasnoj dužini od 210 nm. Validacija metode obuhvatala je procenu linearnosti i preciznosti metode, ponovljivosti injektovanja, tačnosti metode, kao i limita detekcije i kvantifikacije (LOD i LOQ). Pod navedenim uslovima postignuti koeficijent korelacije linearnosti kretao se 0.996-0.997. Preciznost metode, izražena kao relativna standardna devijacija (RSD), bila je niža od modifikovanih Horwitz-ovih vrednosti. Tačnost određivanja svake pojedinačne aktivne supstance kretala se 94,61-107,35%, dok je ponovljivost injektovanja bila zadovoljavajuća sa RSD vrednostima 0,94-1,35%. Limiti detekcije i kvaktifikacije iznosili su 0,0063 mg/ml i 0,019 mg/ml za azoksistrobin, 0,0051 mg/ml i 0,015 mg/ml za protiokonazol, 0,0051 mg/ml i 0,015 mg/ml za trifloksistrobin. Stoga, razvijena i validovana jednostavna, precizna, tačna i brza analitička metoda za istovremeno određivanje fungicida azoksistrobina, protiokonazola i trifloksistrobina se može uspešno primenjivati za njihovo pojedinačno, ali i istovremeno određivanje u formulisanim proizvodima. Daljom primenom opisane metode na realne uzorke, potvrđena je njena namena.