Hlorofil kao merilo zdravlja biljaka: agroekološki aspekti - Nikolić, Bogdan R; Pavlović, Danijela M; Đurović, Sanja; Waisi, Hadi; Marisavljević, Dragana; Anđelković, Ana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2014)
Kako je proces fotosinteze osnovni proces tokom kojeg se svetlosna energija apsorbuje i konvertuje u organsku materiju, ključni je značaj postojanja biljnog pigmenta hlorofila (a i b forma) kao posrednika u transformaciji apsorbovane svetlosne energije i njegove aktivnosti u procesu fotosinteze i sinteze organskih materija kod biljaka. Stoga je u radu dat pregled metoda za praćenje optičke aktivnosti molekula hlorofila, kao i metoda (nedestruktivnih i destruktivnih) kvantifikacije hlorofila u biljkama. Ove metode se primenjuju u proceni uticaja različitih stresnih faktora (abiotskih, biotskih i ksenobiotskih) na efikasnost fotosinteze i bioproduktivnost biljaka, sa ciljem procenjivanja uticaja koji ovi ograničavajući faktori imaju na prinos useva. Takođe, pomenute metode za analizu optičke aktivnosti i/ili sadržaja hlorofila su odgovarajuće i za procenu reakcije korova na različite poljoprivredne prakse (mineralna ishrana, primena herbicida i sl.) i ispitivanje različitih aspekata ekofiziologije korova i procenu njihovog uticaja na prinos useva.