Unapređenje strategije suzbijanja štetnih glodara: I - Izbor odgovarajućeg konzervansa za održivost baze mamka u nepovoljnim uslovima sredine - Blažić, Tanja; Đurović-Pejčev, Rada; Đorđević, Tijana; Jovičić, Ivana; Međo, Irena; Stojnić, Bojan; Jokić, Goran (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2024)
Očuvanje izgleda, strukture i ponajviše atraktivnosti mamka za ciljane štetne vrste glodara u dužem vremenskom periodu izlaganja jedan je od glavnih zadataka u procesu njihovog formulisanja. U laboratorijskim, kontrolisanim uslovima ispitivan je uticaj različitih konzervanasa na produženje perioda održivosti osnove mamka, način homogenizacije osnovnih komponenti mamka kao i odnos baze i parafina na period održivosti mamka. Mamci na bazi mlevenog zrna kukuruza izlagani su nepovoljnim uslovima sredine kao što su visoka temperatura (30° C-35° C) i vlažnost vazduha (90%-95%). Period izlaganja bio je 9 dana, koliko je trajao i period praćenja razvoja prouzrokovača plesni. Utvrđeno je da natrijum benzoat nema zadovoljavajući uticaj na održivost mamka (<5 dana), za razliku od kalijum sorbata (>7 dana) i sorbinske kiseline, koja je uticala na najdužu održivost mamka (>9 dana). Primenom konzervanasa značajno se može produžiti period održivosti mamka u nepovoljnim uslovima sredine. Produžena upotrebna vrednost mamka, značajna je u praksi u postupku suzbijanja štetnih glodara na staništima gde preovladavaju nepovoljni uslovi sredine, kao što su kanalizacioni i vodovodni sistemi (kolektori, crpne stanice), javne površine, stambeni objekti (kotlarnice, vlažni podrumi i sl).