Test razmene sestrinskih hromatida u humanim perifernim limfocitima izloženim delovanju tetrahlorvinfosa tokom faze G0 - Akgun, Ebral; Hayal, Cobanoglu (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2024)
Iako pesticidi nesporno doprinose povećanju poljoprivredne proizvodnje, rastući trend njihovog korišćenja je tokom vremena doveo do pojave raznovrsnih izazova vezanih za životnu sredinu i javno zdravlje. Tetrahlorvinfos, organofosfatni pesticid koji Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra potencijalno kancerogenim, koristi se za borbu protiv muva, grinja i životinjskih larvi, u svrhu zaštite javnog zdravlja na otvorenim površinama i suzbijanja štetnih organizama kod domaćih životinja. Cilj istraživanja je bio da se ispita genotoksično i citostatično delovanje tetrahlorvinfosa na humane limfocite u fazi G0 životnog ciklusa ćelije, koristeći test razmene sestrinskih hromatida (SCE). Našli smo da tri koncentracije tetrahlorvinfosa (5, 25, 50 μM) povećavaju vrednosti SCE. Ipak, to povećanje SCE vrednosti bilo je statistički značajno samo kada je primenjena najviša koncentracija (50 μM, p<0.05). Takođe, SCE vrednosti su pokazale linearno povećanje zavisno od doze (p=0.005). Zaključili smo da izlaganje humanih limfocita u fazi G0 životnog ciklusa ćelije delovanju tetrahlorvinfosu ima genotoksičan potencijal. Takođe, izlaganje ćelija u fazi G0 tetrahlorvinfosu nije imalo primetan uticaj na kinetiku životnog ciklusa ćelije.