Vrste roda Parthenolecanium (Hemiptera: Coccidae) u urbanim sredinama u Srbiji - Dervišević, Marina; Graora, Draga (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
U urbanim sredinama u Srbiji registrovane su četiri vrste štitastih vaši iz roda Parthenolecanium, i to: Parthenolecanium corni, P. fletcheri, P. pomeranicum i P. rufulum. Sve utvrđene vrste razvijaju jednu generaciju godišnje i prezimljavaju u stadijumu larve drugog stupnja na grančicama domaćina. P. corni se razmnožava gamogenezom, dok se ostale vrste razmnožavaju partenogenezom. Utvrđene vrste zabeležene su na području Srbije u 22 lokaliteta na 20 biljaka domaćina, pri čemu je P. corni utvrđena na 8 novih biljaka domaćina, a P. fletheri na jednom novom domaćinu. Intenzitet napada vaši kao i simptomi oštećenja na infestiranim biljkama su se razlikovali. Na pojedinim drvenastim i žbunastim biljkama, vrste P. corni, P. fletcheri i P. rufulum, su obrazovale brojne kolonije prouzrokujući sušenje grana i propadanje pojedinačnih biljaka.