Stemphylium vesicarium (wallr.) E.G. Simmons patogen crnog luka i mogućnost suzbijanja - Takač, Ana; Vuković, Slavica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
Crni luk (Allium cepa) je jedna od najznačajnijih povrtarskih vrsta koja se uzgaja u svetu i kod nas. Sušenje lista, uzrokovano gljivom Stemphylium vesicarium, je ozbiljna i destruktivna bolest lista crnog luka u svetu, koja ograničava kvalitet i kvantitet lukovice i semena. Smanjenje prinosa nastaje usled smanjene fotosintetske površine, što dovodi do obrazovanja manjih lukovica lošijeg kvaliteta. Preporučena strategija za suzbijanje i smanjenje inokuluma SLB uključuje plodored sa drugim povrtarskim vrstama ili žitaricama koje nisu domaćini ove gljive, korišćenje otpornih genotipova crnog luka, uklanjanje korova, pravilna upotreba azotnih đubriva, suzbijanje tripsa (Thrips spp.), kao i tretman semena, obzirom da seme ima značajnu ulogu u širenju patogena. Ključna strategija je svakako pravovremena i pravilna primena folijarnih fungicida. Vreme primene fungicida, različitih mehanizama delovanja je ključno za suzbijanje Stemphylium vesicarium na crnom luku.