Osetljivost vrsta roda Cuscuta i njihovih domaćina na etarsko ulje mirođije Anethum graveolens - Sarić-Krsmanović, Marija M; Gajić Umiljendić, Jelena; Radivojević, Ljiljana; Šantrić, Ljiljana; Đorđević, Tijana; Đurović-Pejčev, Rada (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
Cilj ovog rada je bio da se in vitro ispita herbicidni uticaj etarskog ulja mirođije (Anethum graveolens) na klijanje i rani porast klijanaca dve parazitne cvetnice iz roda Cuscuta (Cuscuta campestris i Cuscuta epithymum), kao i fitotoksični uticaj na klijanje semena i rani porast klijanaca semena domaćina (lucerka i crvena detelina). Hemijskom analizom etarskog ulja izolovanog iz listova i cvetova mirođije je dobijeno da su karvon (51.69%) i limonen (39.88%) dominantne komponente. Rezultati biotesta sa semenima su pokazali inhibitorni uticaj etarskog ulja izolovanog iz listova mirođije pri različitim koncentracijama na klijavost i rani porast klijanaca obe vrste roda Cuscuta. Naime, inhibicija klijanja semena C. campestris se kretala od 67% do 94%, dok je kod semena C. epithymum inhibicija bila od 67% do 100%. Sličan inhibitorni uticaj je zabeležen i za parametar dužina klijanaca. Pored ovoga, u rezultatima biotesta su zabeleženi značajni fitotoksični efekti etarskog ulja mirođije na klijanje semena i rani porast klijanaca domaćina. Crvena detelina se pokazala kao osetljivija, jer je i pri najnižoj koncentarciji inhibicija klijanja bila 35%, a pri višim se kretala od 70% do 100%. Nasuprot ovome inhibicija klijanja semena lucerke pri nižim koncentracijama je bila 5%, dok je na višim koncentracijama zabeležena veća inhibicija (36-100%). Buduća istraživanja moraju obuhvatiti oglede u saksijama, kao i poljske mikrooglede da bi se utvrdili herbicidni, odnosno fitotoksični efekti etarskog ulja mirođije na testirane parazitne cvetnice i gajene vrste.