Uticaj prisustva Xanthomonas euvesicatoria na parametre kvaliteta semena paprike u Srbiji - Živković, Ivana; Iličić, Renata; Barać, Goran; Damnjanović, Jelena; Cvikić, Dejan; Trkulja, Nenad; Popović, Tatjana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2023)
U ovom radu izvršena je detekcija bakterija iz kompleksa Xanthomonas (X. euvesicatoria, X. vesicatoria, X. perforans i X. gardneri) i ispitan uticaj prisustva bakterija na određene parametre kvaliteta semena paprike poreklom sa teritorije Smederevske Palanke (Srbija). Analiza je obuhvatila 27 nekomercijalnih genotipova semena paprike (uključujući čili i slatku papriku) prikupljenih u sezoni 2021. godine. U radu su ocenjeni parametri kvaliteta semena paprike i to energija klijanja, ukupna klijavost, vlaga i zdravstvena ispravnost. Rezultati su pokazali da je od ukupno 27 analiziranih uzoraka semena paprike, prisustvo X. euvesicatoria detektovano kod ukupno 13 uzoraka. Prisustvo X. vesicatoria, X. gardneri i X. perforans nije utvrđeno ni u jednom uzorku semena paprike. Energija klijanja zaraženog semena je iznosila od 52-84%, a kod semena bez prisustva bakterija od 63-90%; ukupna klijavost u zaraženom semenu je bila od 66-91%, a u semenu bez prisustva bakterija 80-95%. Vlažnost semena u zaraženim uzorcima je iznosila 6,1-12%, a u uzorcima bez prisustva bakterija između 6,2-8,1%. Utvrđivani parametri kvaliteta se nisu značajno razlikovali na statističkom nivou (p>0,05). Prisustvo fitopatogenih gljiva koje se prenose semenom je utvrđeno u svim uzorcima semena paprike, i to Fusarium sp. do 3% kod ukupno 25 uzoraka, dok je kod dva uzorka zaraza bila i do 6%; prisustvo Alternaria sp. je bilo od 1-4% kod ukupno 25, a kod dva uzorka više, do 5%. Dobijeni rezultati ukazuju da je bakterija X. euvesicatoria dominantan patogen iz kompleksa Xanthomonas vrsta, ali da utvrđeno prisustvo nije značajno uticalo na parametre kvaliteta semena paprike.