Mogućnosti korišćenja biotesta za praćenje ostataka klomazona u zemljištu tipa peskuša - Gajić Umiljendić, Jelena; Radivojević, Ljiljana; Đorđević, Tijana; Jovanović-Radovanov, Katarina; Šantrić, Ljiljana; Đurović-Pejčev, Rada; Elezović, Ibrahim (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
U radu je ispitivana osetljivost kukuruza, suncokreta i ječma na rezidualno delovanje klomazona u zemljištu tipa peskuša, metodom biotesta. Klomazon je primenjen u seriji koncentracija 0.12-12 mg a.s./kg zemljišta. Nakon 14 dana rasta biljaka mereni su vegetativni (visina, sveža i suva masa izdanka) i fiziološki parametri (sadržaj karotenoida hlorofila a i hlorofila b). Dobijeni rezultati pokazuju da su i najmanje koncentracije klomazona izazvale značajno smanjenje merenih vegetativnih i fizioloških parametara kod ječma i suncokreta. Izdanci kukuruza nisu pokazali istu osetljivost prema ostacima klomazona u zemljištu tipa peskuša pa je sveža masa izdanka ostala nepromenjena u varijantama sa različitim koncentracijama herbicida, a ostali mereni parametri su bili značajno inhibirani.