Vrste roda Fusarium prouzrokovači fuzarioze klasa pšenice u Alžiru: karakterizacija i delovanje triazolnih fungicida: Понашање фусаријумске гљивице на триазол - Imane, Belabed; Hannane, Abed; Amor, Bencheikh; Noureddine, ROUAG (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Fuzarioza klasa pšenice je važna bolest durum pšenice koja zahteva primenu nekoliko tretmana semena fungicidom kako bi se na zadovoljavajući način suzbila bolest. Istraživanje je sprovedeno kako bi se u uslovima in vitro procenila efikasnost komercijalno dostupnih fungicida protiv 18 izolata Fusarium spp. koji su sakupljeni na različitim poljima u severo-istočnom delu Alžira. Morfološkom i molekularnom karakterizacijom, na semenu pšenice otkriveno je prisustvo glavnih kompleksa vrsta F. acuminatum, F. equiseti, F. avenaceum, F. solani, F. culomorum, F. incarnatum-equiseti, kao i kompleksi vrsta F. tricinctum i F. chlamydosporum. Antifungalno delovanje fungicida pokazuje da su svi testirani triazoli dokazali efektivnost u inhibiciji porasta micelija različitih testiranih sojeva roda Fusarium. Ipak, njihova osetljivost je značajno (p<0.05) varirala u zavisnosti od doze i dužine izlaganja pojedinačnim fungicidima. Rezultati su pokazali da su tebukonazol (Raxil i Tébuzole) i kombinacija fludioksonil + difenokonazol u velikoj meri smanjili porast micelija izolata iz roda Fusarium, i to respektivno 84.31%, 82.94% i 81.33%, u poredjenju sa samostalnom primenom difenokonazola (73.16%) u preporučenoj dozi nakon pet dana izlaganja. Što se tiče delovanja na klijanje konidija, tebukonazol je bio efikasniji od kombinacije fludioksonil + difenokonazol, koja je uzrokovala deformacije strukture ćelijskog zida i fragmentaciju konidija. Rezultati su dali korisne informacije kao osnovu za odabir pogodnih fungicida za semenski tretman i suzbijanje fuzarioze klasa kao bolesti pšenice.