Alelopatski efekti aktinobakterija na klijanje semena i rani porast klijanaca Teofrastove lipice (Abutilon theophrasti Medik.) - Šantrić, Ljiljana R; Radivojević, Ljiljana; Gajić Umiljendić, Jelena; Marija (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Cilj ovog rada je bio da se ispitaju alelopatski efekti aktinobakterijskih izolata u in vitro uslovima na klijavost semena i rani porast klijanaca semena Abutilon theophrasti. Iz zemlje i komposta u različitim fazama kompostiranja dobijeno je 35 izolata aktinobakterija. Takođe, u ogled je uključen i tretman herbicidom (mezotrion) u preporučenoj količini primene, kao referentni standard. Na osnovu dobijenih rezultata može se utvrditi da postoji statistički značajna razlika (p<0,05) između kontrole (neinokulisana tečna skrobno-kazeinska podloga) i svih tretmana sa aktinobakterijskim izolatima na klijavost semena, dužinu korenka i stabaoceta. Najveća inhibicija (100%) klijanja semena i dužine korenka zabeležena je u tretmanima sa izolatima A10 i NOV2. Pokazalo se da je dužina stabaoceta osetljiviji parametar, jer je zabeležena inhibicija od 100% u većini tretmana A010, NOV2, NOV3, NOV4 i NOV5. Izolati aktinobakterija su pokazali veći inhibitorni efekat na klijanje semena u odnosu na tretman herbicidom mezotrionom.