Uticaj virusa mrljavosti lista maline na plodove maline sorte ‘Willamette’ - Jevremović, Darko; Leposavić, Aleksandar; Miletić, Nemanja; Vasiljević, Bojana; Popović, Branko; Mitrović, Olga; Milinković, Mira (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2022)
Virus mrljavosti lista maline (raspberry leaf blotch emaravirus, RLBV) je prisutan u velikom broju zasada maline u Srbiji i najrasprostranjeniji je virus maline u zemlji. Cilj ovog rada je bio ispitivanje uticaja RLBV na plodove maline sorte ‘Willamette’. Ogledi su sprovedeni u četiri zasada maline u lokalitetima zapadne Srbije. Analizirani su plodovi sa RLBV zaraženih i nezaraženih izdanaka: dužina, širina i visina ploda, indeks oblika ploda, težina ploda, sadržaj rastvorljive suve materije, pH vrednost voćnog soka, titraciona kiselost, ukupni šećeri, sadržaj ukupnih fenola i antocijana. Rezultati istraživanja su pokazali da je virus mrljavosti lista maline imao značajan uticaj na smanjenje veličine i težine (9,15-27,49%) ploda maline. Sadržaj rastvorljive suve materije je bio viši kod zaraženih plodova (1,55-7,39%), ali ovo povećanje nije bilo od statističkog značaja. RLBV nije imao uticaj na titracionu kiselost voćnog soka, pH vrednost i sadržaj ukupnih šećera. Sadržaj ukupnih fenola i antocijana je bio viši kod plodova sa zaraženih izdanaka u dva od četiri ispitivana lokaliteta.