Formulacije biopesticida, mogućnosti primene i perspektive daljeg razvoja - Gašić, Slavica M; Tanović, Brankica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Biopesticidi predstavljaju formulisane proizvode na bazi mikroorganizama kao što su bakterije, virusi, gljive, nematode ili prirodnih proizvoda kao što su biljni ekstrakti i semiohemikalije (npr. feromoni insekata). Udeo biopesticida koji se primenjuju u zaštiti bilja iznosi svega nekoliko procenata od ukupne količine pesticide koja se upotrebljava u te svrhe. Postoji više razloga za ovakvu situaciju kao što su, na primer, skup proizvodni proces, niska stabilnost biopesticida pri skladištenju, osetljivost na klimatske uslove pri kojima se primenjuju, zatim problemi vezani za efikasnost i dr. Neki od navedenih problema mogu da budu prevaziđeni odgovarajućim procesom formulisanja biopesticida. Zahtevi za što kvalitetnijim i efikasnijim proizvodima su sve veći tako da proces formulisanja otvara važan prostor za povećanje i proširenje aktivnosti biopesticida. U ovom radu razmatrane su različite formulacije biopesticida koje se nalaze na tržištu, mogućnosti njihove primene, prikazano je trenutno stanje u ovoj oblasti i date su perspektive daljeg razvoja.