Dijatomejske zemlje – prirodni insekticidi - Korunic, Zlatko (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Zakonskom regulativom za dijatomejsku zemlju (DZ) pokrivena su tri osnovna područja: sigurnost potrošača, sigurnost radnika u proizvodnji i dokazi efektivnosti na insekte. U području sigurnosti potrošača zakonski propisi su slični kao i za ostale aditive, s time da je osnovna prednost upotrebe DZ mogućnost njenog uklanjanja s tretirane robe tokom procesa obrade. U području sigurnosti radnika u proizvodnji propisi su slični onima koji se primenjuju i za ostala prašiva, na primer za kreč. Efektivnost insekticida može se dokazati primenom standardizovanih bioloških ogleda, kao i analizom fizičkih i hemijskih osobina DZ i delovanjem DZ na zrnaste biljne proizvode. Sistem integralnog suzbijanja štetočina baziran na znanju omogućava postepeno smanjenje upotrebe sintetičkih, konvencionalnih insekticida. Glavni princip integralnog sistema u zaštiti uskladištenih poljoprivrednih proizvoda se primarno zasniva na prevenciji, tj. sprečavanju infestacije proizvoda, a posebne mere primene sintetičkih insekticida primenjuju se samo u slučaju kada dođe do infestacije robe. DZ i modifikovane, tj. efikasnije DZ imaju sve važnije mesto u sistemu integralne zaštite uskladištenih poljoprivrednih proizvoda i važnu ulogu u postepenom smanjivanju upotrebe sintetičkih insekticida. Uvođenjem DZ u sistem integralne zaštite, zrnasta roba je zaštićena od infestacije, gubitak uzrokovan insektima je smanjen, a kvalitet robe je očuvan sve do trenutka tehnološke obrade. Već brojni opisani slučajevi korišćenja DZ za tretiranja zrnaste robe, kao i raznih praznih prostora pokazuju da je DZ u pojedinim slučajevima moguća alternativa za sintetičke insekticide.