Primena različitih kombinacija smeša mlečno kiselinskih, fototrofnih bakterija i kvasaca u suzbijanju patogena semena i klijanaca paradajza i paprike - Ristić, Danijela; Vučurović, Ivan; Aleksić, Goran; Nikolić, Bogdan; Đurović, Sanja; Starović, Mira (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
U radu je ispitivan antifungalni uticaj tri kombinacije smeša mlečno kiselinskih bakterija (Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus), fototrofnih bakterija (Rhodopseudomonas palustris) i kvasaca (Saccharomices cerevisiae) sa melasom šećerne trske označenih kao: EM1, EM5 i EM AGRO, in vitro i in vivo na fitopatogene gljive paradajza i paprike: Fusarium oxysporum, Alternaria alternata, Botrytis cinerea, Colletotrichum sp., Verticilium dahliae i Pythium aphanidermatum. Kombinacija bakterija i kvasca EM5, je u eksperimentima dvojne kultivacije ispoljila najviši stepen inhibicije porasta micelije B. cinerea (38.4%). U mikrodilucionom testu, kombinacija EM1 ispoljila je najveći inhibicioni efekat na B. cinerea (MIC 1x10-3 μl/ml), dok je EM5 pokazala ujednačen efekat inhibicije prema F. oxysporum, A. alternata i Colletotrichum sp. (MIC 10 μl/ml). Za zaštitu rasada paradajza preporučuje se upotreba EM1 (u koncentracijama 10 i 100 μl/ml) i EM AGRO (10 μl/ml). Za zaštitu rasada paprike preporučuje se upotreba EM1 (100 μl/ml), EM5 i EM AGRO u nižoj koncentraciji (10 μl/ml).