Proučavanje otpornosti različitih sorti graška na alelopatsko delovanje ekstrakta Sorghum halepense (L.) Pers. - Georgieva, Natalia; Косев, Валентин; Славка Калапчиева, Славка (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
U istraživanju su identifikovane sorte graška sa izraženom otpornošću na alelopatsko delovanje Sorghum halepense. Odabrano je devet sorti kako bi se ispitao uticaj ekstrakta biomase izdanka i korena, primenjenih u tri koncentracije (1, 5 and 10%), na klijanje semena i inicijalni rast klijanaca. Analiza varijanse je pokazala značajan uticaj (p <0.05) tri ispitivana faktora (sorta, vrsta i koncentracija ekstrakta) na proučavane parametre. Kao statistički značajan pokazao se samo uticaj vrste ekstrakta (koren/nadzemna biomasa) na klijanje semena. Na osnovu apsolutnih vrednosti alelopatskog indikatora RI, kojim se određuje alelopatska inhibicija klijanja, kao i dužine i težine klijanaca kod različitih varijeteta, utvrđene su sledeće respektivne varijacije: od -0.30 do -0.04, od -1.31 do -2.96 i od -0.47 do 0.02. U okviru ukupnog alelopatski uticaja S. halepense na proučavane parametre, pokazanog GGE-biplot analizom, pokazalo se da sorte Pulpudeva i Puldin poseduju veću tolerantnost u odnosu na sorte Denitsa i Vyatovo, koje su osetljive. Ran I, Mira, Musala i Vechernitsa imale su srednje vrednosti. Gajenje alelopatski tolerantnih sorti predstavlja perspektivan doprinos postojećoj strategiji za suzbijanje korova, naročito u uslovima organske proizvodnje.