Agresivnost i sinteza trihotecena izolata Fusarium graminearum poreklom sa zrna žitarica u Srbiji - Obradović, Ana; Vukadinović, Jelena; Nikolić, Milica; Bulajić, Aleksandra; Stanković, Goran; Delić, Nenad; Stanković, Slavica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Cilj ovog rada bio je da se utvrde razlike u agresivnosti i sintezi trihotecena kod izolata F. graminearum poreklom sa zrna kukuruza, pšenice i ječma u Srbiji. Proučavanjem izolata F. graminearum (98), izolovanih iz različitih agroekoloških uslova Srbije u periodu od 1993. do 2010. godine, primenom HPLC metode, identifikovana su dva trihotecen hemotipa: 3-acetildeoksinivalenol (3ADON) i 15-acetil-deoksinivalenol (15ADON). Uočen je veliki diverzitet u sintezi deoksinivalenol (DON) derivata. Bez obzira na poreklo (kukuruz, pšenica ili ječam), većina ispitivanih izolata F. graminearum, pripadala je 15ADON hemotipu. Identifikovan je i 3ADON hemotip, ali u znatno manjem broju (13/98), u poređenju sa 15ADON hemotipom (85/98). Nijedan od ispitivanih izolata nije pripadao NIV hemotipu. Ispitivani izolati su pokazali različitu patogenost na listu ječma, klasu pšenice i klipu kukuruza. Prosečna patogenost ispitivanih izolata bila je najveća na listu ječma. Uočeno je da su izolati poreklom sa pšenice imali najveći prosečan dnevni porast micelije (27.37 mm). Utvrđena je statistički visoko značajna pozitivna korelacija između 3ADON i 15ADON izolata F. graminearum i sinteze ukupnog DON, 3ADON i 15ADON. Međutim, između stepena agresivnosti ispitivanih izolata i sinteze ukupnog DON nisu utvrđene statistički značajne korelacije.