Harmonia axyridis (Coleoptera: Coccinellidae) u Srbiji: prisustvo na biljkama infestiranim biljnim vašima i istovremena pojava sa domaćim afidofagnim bubamarama: Harmonia axyridis u Srbiji - Jovičić, Ivana; Radonjić, Anđa; Kljajić, Petar; Andrić, Goran; Pražić Golić, Marijana; Petrović-Obradović, Olivera (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Prisustvo invazivne višebojne azijske bubamare Harmonia axyridis u kolonijama biljnih vaši na različitim biljkama, kao i istovremena pojava sa domaćim afidofagnim bubamarama istraživana je u periodu od 2011-2020. godine. Takođe, praćeno je potencijalno prisustvo i štetnost ove bubamare na zrelom voću i grožđu. Uzorci su prikupljeni sa 41 lokaliteta na teritoriji Republike Srbije. Ishrana ove invazivne vrste zabeležena je na ukupno 43 taksona biljnih vaši svrstanih u 25 rodova. Najčešće se hranila biljnim vašima iz rodova Aphis, Brachycaudus i Myzus. Registrovana je u kolonijama biljnih vaši na 58 biljnih vrsta od kojih je: 38 gajenih (10 voćarskih, 7 ratarskih, 5 povrstarskih i 16 ukrasnih) i 20 korovskih i ruderalnih biljaka. Ishrana je zabeležena i na zrelim plodovima gajene borovnice i nektarine, kao i na grožđu u glavnim proizvodnim regionima u Srbiji. U istraživanju je registrovano ukupno devet vrsta afidofagnih bubamara: Adalia bipunctata, Adalia decempunctata, Coccinella septempunctata, Hippodamia sp., Hippodamia apicalis, Hippodamia variegata, Hippodamia tredecimpunctata, Hipodamia undecimnotata i Propylea quatuordecimpunctata. Populacije invazivne vrste H. axyridis i domaćih bubamara u kolonijama biljnih vaši utvrđene su u 53.45% od svih prikupljenih uzoraka. Rezultati ovih istraživanja ukazuju da H. axyridis ima potencijal da smanji brojnost biljnih vaši na mnogim biljkama. Međutim, ova vrste može biti štetna u prozvodnji voća i grožđa, ali i pretnja domaćim afidofagnim bubamarama.