Antifungalno i sinergističko delovanje pet etarskih ulja poreklom iz Srbije na Trichoderma aggressivum f. europaeeum Samuels & W. Gams - Luković, Jelena; Đurović-Pejčev, Rada; Đorđević, Tijana; Milijašević-Marčić, Svetlana; Duduk, Nataša; Vico, Ivana; Potočnik, Ivana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2021)
Primenom mikrodilucione i makrodilucione fumigantne metode ispitana je inhibitorna i fungicidna aktivnost pet etarskih ulja izdvojenih iz biljaka poreklom iz Srbije i njihovih deset kombinacija prema Trichoderma aggressivum f. europaeum Samuels & W. Gams. Najjače delovanje ispoljila su ulja majčine dušice (Thymus serpyllum L.) i divlje nane (Mentha spicata L.) sa minimalnim inhibitornim koncentracijama (MIK) od 6,25 ml ml-1, primenom mikrodilucione metode, i 0,16 ml ml-1 vazdušne faze, primenom makrodilucione fumigantne metode. Slabije delovanje zabeleženo je kod ulja pitome nane (Mentha piperita L.) i bosiljka (Ocimum basilicum L.), dok je najslabije delovanje ispoljilo ulje kantariona (Hypericum perforatum L.). Testirana ulja nisu pokazala fungicidno delovanje. Minimalne fungicidne koncentracije (MFK) za sva testirana ulja su bile veće od 25 ml ml-1 i 0,32 ml ml-1 vazdušne faze nakon mikro- i makrodilucione metode. Primenom mikrodilucione metode utvrđeno je da su kombinacije etraskih ulja divlja nana-majčina dušica i divlja nana-pitoma nana ispoljile najjače delovanje sa vrednostima za MIK i MFK od 3,75 ml ml-1. Najslabije delovanje ispoljila je kombinacija bosiljak-kantarion sa MIK od 30 ml ml-1 i MFK većom od 30 ml ml-1. Dobijeni rezultati ukazuju na moguće postojanje sinergističkog dejstva etarskih ulja i njihovih komponenti.