Ispaša četiri vrste pčela na cvetovima susama tokom dve uzastopne godine u oblasti Ismajlija u Egiptu - mahmoud, mahmoud farag (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Ispaša četiri vrste pčela, Apis mellifera L., Osmia spp., Ceratina tarsata Morawitz i Xylocopa pubescens Spinola, proučavana je na cvetovima susama tokom dve uzastopne godine, 2011. i 2012. Eksperimentalna posmatranja obavljena su tokom četiri perioda u toku dana: 9:00-11:00, 11:00-13:00, 13:00-15:00 i 15:00-17:00, u vreme između početka cvetanja i poslednjeg pregleda. Tokom svakog perioda, posmatranje je obavljeno u vremenu od pet minuta, a četiri vrste pčela su zabeležene u svakom kvadratnom metru. Pet tačaka od po 1 m2 izabrano je po principu slučajnog uzorka, a pčele različitih vrsta brojane su tokom pet minuta pomoću elektronske štoperice, diktafona i digitalne video-kamere. Rezultati pokazuju da je najveći broj pčela sve četiri vrste posetilo cvetove susama između 11:00 i 13:00, i između 13:00 i 15:00. Među pčelama Apis mellifera je bila najzastupljenija vrsta, a potom Ceratina tarsata tokom 2011. godine, dok je naredne 2012. godine redosled ove dve vrste bio obrnut. Prosečno vreme zadržavanja na cvetu se vrlo značajno razlikovalo za ove četiri vrste.