Prepoznavanje i prevencija razvoja rezistentnosti domaćeg miša na antikoagulante - Blažić, Tanja; Jokić, Goran; Đedović, Suzana (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Prekomerna i nekontrolisana primena antikoagulanata rezultirala je pojavom rezistentnosti glodara. Ovo je dovelo do niza problema u redukciji broja glodara, a što dalje implicira velike ekonomske gubitke i veliku opasnost po zdravlje ljudi i domaćih životinja. Trenutno popularan trend u suzbijanju glodara u svetu je da se brojnost glodara reguliše uz što manju primenu hemijskih mera, što sa druge strane podrazumeva primenu više udruženih alternativnih mera s ciljem da se glodari dovedu na ekonomski prihvatljiv nivo brojnosti. Takođe, poznavanje genetičke strukture populacije glodara postaje jedna od važnih informacija koju je poželjno imati na raspolaganju pre nego što se krene u primenu rodenticida na terenu kako bi se sprečila primena neefi kasnih rodenticida i sprečilo dalje širenje rezistentnih populacija glodara. Novi trend primene kombinacije antikoagulanata sa smanjenom dozom zahteva potvrdu kroz buduća istraživanja, s obzirom da je njihov uticaj na osetljive populacije poznat, ali je nejasno kakav uticaj ima na rezistentne jedinke.