Efekti fungicida i biofungicida na Rhizoctonia solani patogena paprike - Mihajlović, Milica; Rekanović, Emil; Hrustić, Jovana; Grahovac, Mila; Stevanović, Marija; Tanović, Brankica (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
U radu je ispitivana in vitro i in vivo osetljivost Rhizoctonia solani na nekoliko komercijalnih fungicida i biofungicida. Izolat R. solani dobijen je iz obolelih biljaka paprike iz plastenika (Knjaževca, Srbija). U uslovima staklenika, najveća efikasnost utvđena je za iprodion (95,80% u poređenju sa biljkama iz kontrole), iako razlika u efikasnosti između tretmana iprodionom, etarskim uljem čajnog drveta, azoksistrobinom i tiofanat-metilom nije bila statistički značajna. Ispitivani izolat ispoljio je osetljivost na sve ispitivane fungicide i biofungicide in vitro. Dobijene su sledeće EC50 vrednosti: 0,43 mg/l za iprodion, 1,84 mg/l za tiofanat-metil, 13,84 mg/l za prohloraz, 430,37 mg/l za fl uopiram, 596,60 mg/l za azoksistrobin i 496,79 mg/l za ulje čajnog drveta.