Novi i ažurirani podaci o alohtonim vrstama Auchenorrhyncha u Srbiji - Šćiban, Marko; Kosovac, Andrea (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2020)
Tokom istraživanja faune Auchenorrhyncha u Srbiji sprovedenog 2019. godine, tri alohtone vrste su prvi put zabeležene na ovoj teritoriji: azijska vrsta Orientus ishidae (Cicadellidae, Deltocephalinae) i dve severnoameričke vrste, Acanalonia conica (Acanaloniidae) i Erasmoneura vulnerata (Cicadellidae, Typhlocybinae). Pored navedenih prvih nalaza, prisustvo vrste Phlogotettix cyclops (Cicadellidae, Deltocephalinae) u Srbiji je potvrđeno nakon više od 100 godina starog prvog nalaza. Invazivne vrste cikada prethodno prijavljene kao prisutne u lokalnoj fauni su takođe detektovane: Japananus hyalinus (Cicadellidae, Deltocephalinae), Scaphoideus titanus (Cicadellidae, Typhlocibynae), Stictocephala bisonia (Membracidae) i Metcalfa pruinosa (Flatidae). Alohtone vrste Auchenorrhyncha zabeležene prvi put u Srbiji: O. ishidae, A. conica i E. vulnerata, kao i Ph. cyclops, tretiraju se kao štetočine ili potencijalne štetočine vinove loze u Evropi, koje nanose fizičku štetu ili prenose fitoplazmatične bolesti. Prikazani nalazi ukazuju na potencijalni fitosanitarni rizik u vinogradima Srbije koji se može pojaviti u narednim godinama i podržavaju promenu pristupa u istraživanjima diverziteta grupe Auchenorrhyncha preusmeravanjem fokusa na prirodna staništa u odnosu na agroekosisteme i njihovo neposredno okruženje.