Evaluacija dva biopesticida u suzbijanju Tetranychus urticae i Panonychus ulmi (Acari: Tetranychidae) u plasteniku i polju - Marčić, Dejan S (Pesticides and Phytomedicine / Pesticidi i fitomedicina, 2013)
Ispitivana je efektivnost mikopesticida Naturalis (na bazi Beauveria bassiana, soj ATCC 74040) i botaničkog pesticida Kingbo (na bazi oksimatrina, alkaloida iz biljke Sophora flavescens, poznate u kineskoj tradicionalnoj madicini) u suzbijanju obične paučinaste grinje (Tetranychus urticae) na povrću u plasteniku i crvene voćne grinje (Panonychus ulmi) na jabuci. Ovi biopesticidi su primenjeni dva puta u razmaku od 5 dana, u koncentracijama 0,1% i 0,2%, a njihova efektivnost je upoređena sa akaricidima na bazi abamektina, akrinatrina i spirodiklofena, primenjenim jednom u preporučenim koncentracijama. Mikopesticid Naturalis, primenjen u koncentraciji 0,1% protiv T. urticae na krastavcu, redukovao je gustinu populacije za 85-86% i ostvario efikasnost 91-93%. U ogledu na paradajzu, efikasnost je dostigla 96%, dok je populaciona gustaina redukovana za 93%. U ogledu u zasadu jabuke, Naturalis je pokazao rastuću i dugotrajnu efikasnost u suzbijanju letnje populacije P. ulmi: u oceni 30 dana posle prvog tretiranja zabeleženi su gotovo 100% efikasnost i redukcija populacione gustine. Efektivnost preparata Naturalis primenjenog u dvostruko većoj koncentraciji bila je nešto bolja, ali samo u prvom ogledu. Botanički pesticid Kingbo je pokazao visoku efikasnost (≥98%) i redukciju populacione gustine (≥96%) u oba ogleda sa T. urticae. U ogledu suzbijanja P. ulmi postignuta je visoka i dugotrajna efektivnost ovog bioakaricida. Koncentracija 0,2% ostvarila je slične efekte. Rezultati ovih ogleda pokazuju da se primenom preparata Naturalis i Kingbo obezbeđuje efikasno suzbijanje T. urticae na krastavcu i paradajzu u plasteniku, kao i P. ulmi na jabuci.