Diferencijalna dijagnoza bezbolne limfadenopatije: izazov u svakodnevnoj kliničkoj praksi sa prikazom slučaja i osvrtom na literaturu - Marković, Marija; Miljković, Ana (Opšta medicina, 2025)
Uvod: Limfadenopatija se definiše kao abnormalni nalaztokom fizikalnog pregleda pacijenta i odnosi se na limfnečvorove koji su abnormalni po veličini, konzistenciji ili broju.Pažljivo uzeta anamneza i detaljan fizikalni pregled omogućavajulekaru da odabere adekvatan algoritam za postavljanjeprave dijagnoze. Diferencijalna dijagnoza zahteva velikioprez. Zbog širokog spektra mogućih uzročnika i često nespecifičnekliničke slike, bezbolna limfadenopatija predstavljaveliki klinički izazov, naročito na nivou primarne zdravstvenezaštite.Prikaz slučaja 1: Pacijentkinja, stara 54 godine, javilase na pregled zbog promene koju je napipala u levoj preponi.Detaljnim fizikalnim pregledom konstatovana je promenaprečnika 25 mm, bezbolna na dodir. Ultrazvuk prepone pokazaouvećani limfni čvor sa perifernom vaskularizacijom.Biopsija uvećanog čvora pokazala metastatski karcinom poreklacerviksa. Na PET-CT je opisana solitarna promena uzgornju ivicu uterusa i depoziti u jetri. Onkološka komisija ordiniralahemioterapiju u tronedeljnom režimu. Pacijentkinjado sada prošla kroz 6 ciklusa hemioterapije.Prikaz slučaja 2: Pacijent, star 76 godina, javio se napregled zbog promene u desnoj pazušnoj jami koju ima nekolikomeseci unazad, bez drugih tegoba. Fizikalnim pregledomuočena je promena ispod desne pazušne jame, veličinejabuke, bezbolna na dodir. Biopsija promene govori u prilogmetastatskog melanoma. Ultrazvuk abdomena pokazao metastazena jetri. Dermatolog, pregledom kože, uočio lumbalno,leziju prečnika 1 cm, visoko suspektnu na melanom. Urađenaje ekscizija lezije i PH nalaz potvrdio dijagnozu.Zaključak: Bezbolna limfadenopatija je čest i dijagnostičkiizazovan nalaz, sa širokim spektrom uzroka od benignihstanja do maligniteta. Pravovremeno prepoznavanje iadekvatna obrada ključni su za ishod lečenja.
Keywords: maligni melanom; limfatičke metastaze; neoplazme grliča materice