Značaj skrininga na mikroalbuminuriju kod osoba sa hipertenzijom sa i bez dijabetesa - Severović, Saška; Bojić, Gordana; Đorđević, Dragan (Opšta medicina, 2025)
Uvod. Albumin je protein koji se proizvodi u jetri i imavažnu ulogu u održavanju osmotskog pritiska i transportumolekula. Mikroalbuminurija, prisustvo malih količina albuminau urinu, često ukazuje na oštećenje bubrežne funkcije,kao i na rizik od razvoja kardiovaskularnih i cerebrovaskularnihbolesti.Cilj. Cilj ove studije je da utvrdi prevalenciju mikroalbuminurijeu pacijenata sa hipertenzijom i dijabetesom, te daproceni razlike u prevalenciji između ove grupe i kontrolnihispitanika.Metod. Studija je sprovedena na 139 pacijenata, koji supodeljeni u eksponiranu grupu (sa hipertenzijom i dijabetesom)i kontrolnu grupu. Testiranje mikroalbuminurije vršenoje pomoću kvalitativnih test traka koje su omogućile detekcijualbumina u urinu. Statističke analize su urađene pomoćuHi-kvadrat (Chi-square - χ2) testa za procenu razlika izmeđugrupa.Rezultati. Prevalencija mikroalbuminurije u eksponiranojgrupi iznosila je 33,09%. Statistički značajna razlika uprevalenciji mikroalbuminurije između eksponirane i kontrolnegrupe utvrđena je sa p-vrednostima manjim od 0,05.Nisu zabeležene značajne razlike u distribuciji prema polu istarosnoj strukturi.Zaključak. Mikroalbuminurija je prisutna u značajnomprocentu kod pacijenata sa hipertenzijom i dijabetesom, štoukazuje na potrebu za redovnim skriningom kako bi se navreme detektovale promene u bubrežnoj funkciji i rizik odkardiovaskularnih bolesti.
Keywords: proteinurija; bubrežne bolesti; procena rizika; biomarkeri; rana dijagnoza