Rano otkrivanje osteoporoze u ordinaciji lekara opšte medicine - Kostić, Milena; Radosavljević, Olga; Vučković, Maja (Opšta medicina, 2025)
Uvod. U nastanku osteoporoze značajnu ulogu imaju određeni faktori rizika, čije rano prepoznavanje može uticati na pojavu, tok i ishod bolesti.Cilj. Ispitati mogućnosti i značaj ranog otkrivanja pacijenata u povećanom riziku za nastanak osteoporoze u ordinaciji lekara opšte medicine.Metod. Istraživanje je sprovedeno u jednoj ambulanti Doma zdravlja u Lazarevcu, u periodu septembar-decembar 2016.godine. Prikupljeni su podaci o faktorima rizika za osteoporozu, dobijeni prilikom posete izabranom lekaru i korišćenjem medicinske dokumentacije. Ispitanice sa jednim ili više faktora rizika su upućivane na merenje mineralne gustine kosti (Bone Mineral Density, BMD) primenom DEXA, a prema nalazu BMD i faktorima rizika reumatologu. Podaci su analizirani deskriptivnom statistikom i metodama za testiranje statističkih hipoteza, analizirani korišćenjem SPSS 20.Rezultati. U istraživanju je učestvovalo 58 postmenopauzalnih žena starijih od 45 godina, prosečne starosti 65,62 godine. Najzastupljeniji faktori rizika bili su: rana menopauza (32,8%), pušenje cigareta (31,0%) i prisustvo hronične bolesti (25,9%). 51,7% imalo je 1 ili 2 faktora rizika,  22,4%  3 i više faktora rizika. Na DEXA je upućeno 72,4% ispitanica, kod 35,7% je dijagnostikovana osteoporoza i započeto lečenje. Zaključak. U ordinaciji lekara opšte medicine mogu se na jednostavan način otkriti osobe u povećanom riziku za osteoporozu, ispitivanjem faktora rizika za njen nastanak. Daljom zdravstvenom intervencijom obezbeđuju se prevencija, blagovremena dijagnoza i lečenje ove bolesti.
Keywords: Ključne reči: osteoporoza, faktori rizika, rana dijagnoza