Post-covid sindrom – aktuelni izazov u radu izabranog lekara - Pušica, Irena; Lončar, Ana (Opšta medicina, 2024)
Uvod. Post-COVID sindrom se odlikuje značajnomkliničkom varijabilnošću i obuhvata sekvele oboljenja COVID-19 koje su prisutne duže od tri meseca nakon infekcijeSARS-CoV-2.Cilj istraživanja bio je utvrđivanje prisustva i trajanjapost-COVID sindroma, učestalosti pojedinačnih simptoma ifaktora koji mogu uticati na njihovo ispoljavanje.Metod. Sproveli smo studiju preseka kod pacijenatakoji su bili zaraženi SARS-CoV-2. Ispitanici su anketiranipomoću upitnika u drugoj polovini 2023. godine. Podaci suanalizirani deskriptivnom statistikom, Kruskal-Wallis testomi Bonferonijevim testom višestrukih poređenja parova korišćenjemSPSS 26. Statistički značajnom se smatrala p vrednost
Keywords: SARS-CoV-2; COVID-19; post-akutni COVID-19 sindrom