Kvalitativna procena pojedinaca u domu zdravlja porodične medicine: izbegavanje/odbijanje COVID-19 vakcinacije: - SiL, Ertan; Mazıcıoğlu, Mümtaz; Nahya, Nilüfer; Bilgici, Ethem (Opšta medicina, 2024)
Uvod. Izbegavanje/odbijanje vakcina je značajan javnozdravstveniproblem u COVID-19 pandemiji. Ovaj rad sefokusira na izbegavanje/odbijanje COVID-19 vakcina u ambulantiporodične medicine. Probaćemo da pronađemo i opišemofaktore koji vode izbegavanju/odbijanju kako bi izgradili novestrategije.Metode. Ova studija je trajala od decembra 2021. do avgusta2022. Osam pojedinaca je intervjuisano semi-strukturiranomformom. Mesto održavanja studije je Turgut Reis, ambulantaporodične medicine, Kajzeri u Turskoj. Tematska analiza je korišćenaza analizu kvalitativnih podataka.Rezultati. Opredelili smo se za tri glavne i 16 podtema,pregledajući beleške. Glavne teme su bili nivo znanja o COVID-19, individualni i neindividualni faktori koji dovode doizbegavanja/odbijanja COVID-19 vakcina. Realnost bolesti, zaštitnemere, zabrinutost za sadržaj i proizvodni proces vakcina,interakcija između hroničnih bolesti i COVID-19, pozitivni ilinegativni efekti religije i nacionalnog identiteta na vakcinacijusu neke od podtema. Studija je pokazala da su zabrinutost u pogledusigurnosti vakcina, efikasnosti i proizvodnji, kao i individualneželje, uticaj medija i obavezne zakonske forme nametnuteod strane zdrvastvenog menadžmenta bili najuticajniji faktoriza izbegavanje/odbijanje vakcina.Zaključci. Iznenadna pojava COVID-19 dovela je do zakasnelogodgovora od strane društva i zdravstvenih vlasti. Možese takođe povezati i sa neverovanjem u postojanje bolesti, prihvatanjemzaštitnih mera i poverenjem u opcije lečenja. Mada jesavremena tehnologija dostupna, relativno ograničen broj informacijao efikasnosti vakcina i njihovom proizvodnom procesuje došao do javnosti, te je i to moglo doprineti ovakvoj reakciji.
Keywords: COVID-19; vakcinacija odbijanje; prevencija