Značaj ultrasonografije u praćenju multiplih fibroadenoma dojke - Stojanović Ristić, Snežana; Toljić, Branka (Opšta medicina, 2024)
Uvod: Redovni ultrazvučni pregledi pomažu kod ranogotkrivanja i praćenja raznih oboljenja. Ultrasonografija (US)je od izuzetnog dijagnostičkog značaja mamografski „gustedojke“ sa dominacijom glandularnog tkiva, dok je kod tzv.„masnih dojki“ manje pouzdana. Koristi se da odredi solidnuili cističnu prirodu lezije, često i tkivnu karakterizaciju, a doplerskomtehnikom i vaskularizaciju promene. Fibroadenomisu najzastupljeniji benigni tumori dojke žena svih uzrasta domenopauze, sa najvećom učestalošću između 15 i 25 godineživota. Na US nalazu vidi se oštro ograničena, ređe kružnaili lobulirana hipoehogena promena, glatkih i ravnih konturaujednačenih odjeka sa posteriornim pojačanjem i rubnim slabljenjemodjeka.Prikaz slučaja: U radu je prikazana pacijentkinja uzrasta21 godine kod koje su bile prisutne multiple promene uobe dojke (ukupno 25 tumorskih promena). U više navrata,unazad 5 godina, su rađeni ultrasonografski pregledi i udva navrata magnetna rezonanca dojki. Histopatološkomverifikacijom je postavljena dijagnoza fibroadenoma. Kodpacijentkinje su u četiri navrata hirurški uklonjene najvećepromene. Koji su dalji koraci? Da li su potrebne ponovne hirurškeintervencije, i ako nisu, kako bi dalje trebalo pratitipacijentkinju? Da li je poželjna ugradnja implantata u ciljuestetske korekcije?Zaključak: Ultrasonografija je veoma značajna i važnametoda u praćenju promena na dojkama. Kao dopunskemetode koriste se mamografija i magnetna rezonanca. Premaekspertskom mišljenju radiologa za bolesti dojke, ultrasonografskipregledi na šest meseci i pregledi MR indikuju potrebuza hirurškom intervencijom, posebno ako su uočene novepromene ili brzo rastuće postojeće promene.
Keywords: ultrasonografija; dojka; fibroadenomi; mlada osoba