Analiza zadovoljstva pacijenata radom timova porodične medicine u Domu zdravlja Banja Luka - Milojević, Dragan; Stanetić, Kosana; Savić, Suzana; Petrović, Verica (Opšta medicina, 2024)
Uvod: Reforma primarne zdravstvene zaštite u Bosnii Hercegovini počela je 1999. Fokus je bio na uvođenju porodičnemedicine, naspram postojećeg dispanzerskog načinarada, baziranog na Službi opšte medicine. Reforma je proceskoji traje i sve promene se implementiraju sa ciljem poboljšanjapacijentovog zadovoljstva. Naš cilj je da analiziramozadovoljstvo pacijenata i uticaj društveno-demografskihfaktora na zadovoljstvo pacijenata radom timova porodičnemedicine.Metode: Ovo istraživanje je opservaciona i deskriptivnastudija, sprovedena u ambulantama porodične medicineDoma zdravlja u Banja Luci od 01. februara do 01. aprila2022. Podaci su prikupljeni korišćenjem EUROPEP upitnika,koji je standardizovani instrument za evaluaciju pacijentovogzadovoljstva primarnom zdravstvenom zaštitom, kao iupitnik sa društveno-demografskim informacijama. Studijaje obuhvatila 250 pacijenata iz ambulanti porodične medicine,iz grada, predgrađa i okoline.Rezultati: Analiza 250 upitnika dala je odgovore na23 pitanja iz EUROPEP instrumenta, procenjujući 4 domena:odnos doktor-pacijent X̅ (4.22) SD (0.85); medicinskanega X̅ (4.32) SD (0.90); informacije i podrška X̅ (4.04)SD (0.94); i organizacija usluga X̅ (3.81) SD (0.98). Društveno-demografske i druge karakteristike pacijenata mnogoutiču na zadovoljstvo pacijenata zdravstvenim uslugama uporodičnoj medicini.Zaključci: Generalno, pacijenti su zadovoljni uslugomkoju dobijaju od strane timova porodične medicine u Domuzdravlja Banja Luka, a najmanje su zadovoljni organizacijomusluga. Prema individualnim pitanjima iz EUROPEPupitnika, pacijenti su najviše nezadovoljni dostupnošću lekarapreko telefona, primanjem saveta od lekara, dugim čekanjemu čekaonicama i zakazivanjem termina.
Keywords: porodična medicina; zadovljstvo pacijenata; EUROPEP-upitnik