Medicinska terminologija u savremenoj Srbiji: postojanje duže od 150 godina - Jelenković, Dr Ankica (Opšta medicina, 2023)
Za medicinsku terminologiju u Srbiji izuzetnoje značajna godišnjica koja je obeležena 2022. godine. Posleprve, kratkotrajne institucionalizacije u Društvu srpske slovesnosti1842. godine, ova tema je drugi put postala deo radnihobaveza i aktivnosti jedne institucije, ovoga puta Srpskoglekarskog društva (SLD) odmah posle njegovog osnivanja1872. godine. Svaku proizvoljnost u ovoj oblasti onemogućavalisu sasvim jasni i precizni stavovi utemeljeni prvimUstavom SLD. U ovoj oblasti naše medicinske nauke, poredsamih osnivača i prvih članova SLD, posebno mesto imajudoktori Jovan Stejić, Milan Jovanović-Batut, Radivoje Pavlović,Aleksandar Kostić, Aleksandar Belić i drugi.Danas, medicinska terminologija više nije sastavni deoUstava SLD. Još nije istraženo kada je to nastalo, niti koja je ida li je neka druga institucija preuzela ovako veliku obavezui odgovornost za razvoj, unapređenje i očuvanje medicinsketerminologije u srpskom jeziku. U njenom stvaranju je potrebnasaradnja stručnjaka različitog obrazovanja, u prvomredu lekara i vrhunskih znalaca srpskog jezika, upravo zbogtoga što se radi o temeljnim, skoro identitetskim vrednostima.Potrebno je da se termini tačno uspostave i veoma preciznoprotumače. Odsustvo toga neminovno vodi ne samo u zastoj,nego i u urušavanje već postignutog čime se, umesto obogaćivanja,srpski jezik samo osiromašuje
Keywords: medicinska terminologija; srpski jezik