Empijem pleure kao komplikacija Kovid 19 pneumonije kod pacijenta sa destroyed lung sindromom - Glavinic Mijic, Marija; Popović, Slobodanka; Simić Milovanović, Anamaria (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Destroyed lung sindrom je teško razaranje plućnogparenhima usled infekcije pluća, najčešće uzrokovan tuberkulozom.Pored tuberkuloze, i nekrotizujuća pneumonijamože dovesti do ove komplikacije. Empijem pleure je čestaposledica destroyed lung sindroma. Empijem pleure može sejaviti i u toku Kovid-19 infekcije, i u negativnoj je povezanostisa povoljnim ishodom lečenja.Prikaz slučaja. Muškarac u pedesetim godinama pojaviose na dežurstvu u toku zimskog talasa Kovid-19 pandemijesa izveštajem iz prijemne internističke ambulante. Uokviru lične anamneze od bolesnika se dobija podatak da jepulmektomisan 2016. godine. Tokom prethodna dva mesecalečen je od upale pluća i Kovid-19 infekcije antibiotskom ikortikosteroidnom terapijom. Zbog produžene malaksalosti itahikardije izabrani lekar ga upućuje na ponovno snimanjepluća i laboratorijsku dijagnostiku. Po pristizanju rezultata,uočena je efuzija pleure na rendgenskom snimku pluća, teje upućen na hitan pregled u dežurnu bolnicu. Dežurni lekar,nakon uvida u izveštaj iz bolnice, konsultuje internistu i bolesnikbiva poslat grudnom hirurgu. Hospitalizovan je zbogempijema pleure i lečen torakalnom drenažom uz pomoćsistema za aktivnu aspiraciju. Godinu dana kasnije oseća sedobro, povratio je apetit i telesnu masu sa povremenim curenjemiz torakalne fistule.Zaključak. Prikazan je slučaj recidivirajućeg empijemapleure kod osobe pulmektomisane zbog nekrotizujuće upalepluća i destroyed lung sindroma, komplikovanog Kovid-19infekcijom. Cilj prikaza bio je da se skrene pažnja lekarima uopštoj medicini na bolesti ili komplikacije bolesti koje se retkoviđaju i ne leče na primarnom nivou zdravstvene zaštite.
Keywords: destroyed lung sindrom; empijem pleure; Kovid-19