Navike u ishrani dece – istraživanje ponašanja u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2017. godine - Đorđević, Slavica; Knežević, Snežana; Jovanović, Verica (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Ishrana tokom detinjstva može imati višestruki uticaj na dugoročno zdravlje. Navike u ishrani razvijene tokom detinjstva mogu postati doživotne navike. Propušteni obroci, preskakanje doručka i povećan unos slatkiša su povezani sa prekomernom težinom i gojaznosti.Cilj. Cilj ovog rada bio je da se istraže navike u ishrani dece školskog uzrasta u Srbiji.Metod. U radu su korišćeni podaci iz istraživanja ‘’Ponašanje u vezi sa zdravljem kod dece školskog uzrasta u Republici Srbiji 2017. godine’’. Za prikupljanje podataka korišćen je standardizovani međunarodni protokol Svetske zdravstvene organizacije. Anketirano je 3 933 učenika, uzrasta jedanaest, trinaest i petnaest godina.Rezultati. Navika doručkovanja radnim danima pokazuje statistički značajnu razliku po regionima u uzrastima 11 (p = 0,001) i 13 godina (p = 0,000). U uzrastu 11 godina (p = 0,046) najviše dece doručkuje vikendom u Beogradu (92,7%). Po pitanju konzumacije voća regioni se statistički značajno razlikuju u uzrastu 11 godina (p = 0,006). U regionu Vojvodine najviše se konzumira voće (37,4%). U Beogradu 5% dece nikad ne jede povrće. U uzrastu 15 godina postoji statistički značajna razlika (p = 0,046) u konzumiranju povrća. Najviše se povrća konzumira u Južnoj i Istočnoj Srbiji (25,5%), i Šumadiji i Zapadnoj Srbiji (27,4%). U uzrastu jedanaest godina postoji statistički značajna razlika (p = 0,016) u konzumiranju slatkiša po regionima. U Vojvodini je najmanje dece koja nikada nisu konzumirala slatkiše (1,8%).Zaključak. Na osnovu analiziranih podataka može se zaključiti da se deca uzrasta jedanaest, trinaest i petnaest godina u Republici Srbiji nedovoljno zdravo hrane. Rezultati mogu poslužiti za unapređenje zdravstveno-vaspitnih programa, koji vode ka promeni ponašanja.
Keywords: deca, adolescencija, zdrava ishrana, stavovi, prevencija