Karakteristike COVID-19 u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Beogradu (Srbija) i uticaj sociodemografskih karakteristika ispitanika na vakcinaciju: - Fisekovic Kremic, Marina (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Pandemija korona virusa је počela 2019. godineod kada je zaražen veliki broj ljudi širom sveta. Simptomiinfekcije su široko definisani, ali još uvek nedostaje pregledlaboratorijskih abnormalnosti pronađenih kod pacijenata sainfekcijom.Cilj studije je bio opis kliničkih i laboratorijskih karakteristikapacijenata obolelih od COVID-19 infekcije uBeogradu (Srbija) i uticaj socio-demografskih karakteristikaispitanika na vakcinaciju.Metod. Istraživanje je sprovedeno kao studija presekau periodu od oktobra do novembra 2021. godine. U studijusu uključeni pacijenti koji su u ovom periodu posetili Kovidambulantu doma zdravlja i kod kojih je potvrđena infekcijavirusom Sars-CoV-2. Podaci su prikupljeni pregledom zdravstvenogkartona pacijenata, retrospektivno. Podaci su analiziranideskriptivnom statistikom i Pirsonovim χ2 testom, ianalizirani su SPSS 20.Rezultati. U istraživanju je učestvovalo 207 Sars-CoV-2 pozitivnih pacijenata, od kojih je bilo 56% osoba ženskogpola, a najveći broj ispitanika bio je u starosnoj grupi51–60 godina (22,7%). Vakcinisano je 42% ispitanika. Najčešćisimptomi koje su ispitanici prijavljivali bili su: povišenatelesna temperatura (82,1%), kašalj (49,8%), malaksalost(32,9%), zapušen nos (29,5%), bol u grlu (17,9%), glavobolja(12,1%), bol u telu (11,1%), gubitak ukusa i mirisa (8,2%),dijareja (2,4%). Pneumoniju je imalo 17,4% ispitanika, povišenevrednosti CRP 29%.Zaključak. Najčešće kliničke karakteristike obolelihod COVID-19 u Beogradu (Srbija) bile su povišena telesnatemperatura, kašalj, malaksalost. Pneumoniju je imalo 17,4%pacijenata. Najveći broj pacijenata je imao normalan laboratorijskinalaz krvne slike, ali povišene vrednosti CRP (29%).Vakcinisanih nekom od trenutno dostupnih vakcina bilo je42%, od kojih je bez komorbiditeta bilo 52,9%.
Keywords: Covid-19; kliničke karakteristike; CRP; vakcinacija