Procena rizika za oboljevanje od dijabetes melitusa tipa 2 u opštini Golubac - Trifunović, Boban; Fišeković Kremić, Marina (Opšta medicina, 2023)
SažetakUvod. U Srbiji se svake godine evidentira približno17.000 novih slučajeva DM tip 2. Trećina novoobolelih većima kasne komplikacije a gotovo polovina obolelih je starijaod 65 godina.Cilj. Utvrditi nivo i faktore rizika za oboljevanje od dijabetesatipa 2 kod ispitanika različitog pola, starosti i životnihnavika u opštini Golubac.Metode. Istraživanje je sprovedeno korišćenjem Upitnikaza procenu rizika dijabetesa tipa 2. Uzorak je formiranod 404 ispitanika koji su obuhvaćeni skriningom u opštiniGolubac. U istraživanju su primenjene odgovarajuće statističkemetode: frekvencija, t-test, ANOVA test i korelacionaanaliza.Rezultati. Istraživanje je pokazalo da najveći broj ispitanika(40,1%) ima lako povišen nivo rizika za oboljevanjeod dijabetesa tipa 2, visok rizik ima 14,9%, a veoma visok3,2%. Umeren nivo rizika ima 27,5% ispitanika, a 14,4% imanizak rizik. Žene imaju veći procenat visokog i vrlo visokogrizika za oboljevanje od dijabetesa nego muškarci, ali ne postojistatistički značajna razlika između muškaraca i žena upogledu rizika razvoja. Sa povećanjem starosti, kao i stepenagojaznosti, dolazi do rasta rizika za oboljevanje od dijabetesatipa 2. Ispitanici koji upražnjavaju redovnu fizičku aktivnost,kao i oni koji redovno konzumiraju voće i povrće imaju manjirizik za oboljevanje od dijabetesa.Zaključak. Istraživanje je pokazalo da skoro svaki petiispitanik ima visok ili veoma visok rizik za oboljevanje od dijabetesatipa 2, da je prekomerno uhranjeno 81,7% i da 75%ispitanika ima dijagnostikovane kardiovaskularne probleme.Evidentiranje osoba sa povećanim rizikom za oboljevanje oddijabetesa tipa 2 i njihovo dalje praćenje predstavlja značajanzadatak za izabrane lekare.Ključne reči: dijabetes, skrining, faktori rizika,gojaznost
Keywords: dijabetes; skrining; faktori rizika; gojaznost