Motivacija zdravstvenih radnika u preventivnim aktivnostima - Trifunović, Boban; Fišeković Kremić, Marina (Opšta medicina, 2023)
Uvod. Uspešnu realizaciju svih aktivnosti, a posebnou oblasti preventive, zdravstvene ustanove mogu da ostvaresamo ako su zaposleni visoko motivisani i adekvatno nagrađeniza svoj rad. Sistem motivisanja najbolje je dizajniratitako da zaposleni dobiju one nagrade koje su za njih najbitnije.Zato se kao nužan preduslov uspešnosti motivacije javljaistraživanje motiva i potreba zaposlenih.Cilj rada. Ispitati koji su najznačajniji faktori motivacijezdravstvenih radnika u preventivnim aktivnostima.Metod. Istraživanje je sprovedeno studijom slučaja uDomu zdravlja Golubac, u periodu od decembra 2019. dodecembra 2020. godine. Rezultati preventivnih aktivnostizdravstvenih radnika Doma zdravlja Golubac analizirani suu toku projektnih aktivnosti u 2020. godini u odnosu na rezultateiz 2018. godine. Stavovi zaposlenih o motivacionimfaktorima analizirani su na osnovu sprovedenog individualnogintervjua i ankete.Rezultati. Rezultati preventivnog rada u 2020. godinikroz projektne aktivnosti su bili značajno bolji od onih u2018. godini. Odziv na skrining na dijabetes je iznosio 42%,realizacija evidentiranja merenja krvnog pritiska dijabetičarimaje bila 58%, određivanje HbA1c dijabetičarima je iznosilo34% u 2020. godini. U 2018. godini realizacija skrininga jebila 15%, krvni pritisak je izmeren kod 50% dijabetičara, aHbA1C je realizovan kod 10%. Najznačajniji faktori motivacijezdravstvenih radnika su značaj preventivnih aktivnostiza zdravlje stanovnika, učešće direktora kao vođe projekta,oprema dobijena u toku projekta koja će unaprediti rad, jasnodefinisanje cilja i lična odgovornost za uspeh projekta.Zaključak. Motivacija zdravstvenih radnika je od velikogznačaja za uspešno sprovođenje preventivnih aktivnosti.Sprovedeno istraživanje obezbeđuju informacije rukovodiocimazdravstvenih organizacija o načinima na koji se možepovećati motivacija zaposlenih.Ključne reči: motivacija, zdravstveni radnici, preventiva,projektne aktivnosti
Keywords: motivacija; zdravstveni radnici; preventiva; projektne aktivnosti