Faktori rizika za osećaj anksioznosti kod zdravstvenih radnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti tokom COVID-19 pandemije: - Fisekovic Kremic, Marina (Opšta medicina, 2022)
Uvod. Pandemija bolesti izazvane korona virusom2019. (COVID-19) ubila je milione ljudi i pogodila čitavsvet, uključujući i Srbiju. Zdravstveni radnici ne mogu da seizoluju od pacijenata. Rade u nepovoljnim i izazovnim uslovima,što može dovesti do pojave mentalnih zdravstvenihproblema. Ova studija je imala za cilj da identifikuje faktorerizika za osećaj anksioznosti kod zdravstvenih radnika kojirade u Kovid ambulantama (KA) pri domovima zdravlja.Metod. Ova studija preseka je sprovedena među zdravstvenimradnicima iz KA. Za vreme perioda studije dobilismo ukupno 150 popunjenih upitnika. Deskriptivna statistika,Pirsonov hi- kvadrat test i Pirsonova korelacija iskorišćeni suza analizu podataka. Koristili smo SPSS za analizu podataka.Rezultati. Naš uzorak uključio je 150 zdravstvenih radnika(ZR) od kojih je bilo 86,0% žena, većina su bili između41–50 godina (40,0%) i imali su radnog staža između 21–30godina (32,7%). U našem uzorku 94,6% ZR je izjavilo dasu dobili ličnu zaštitnu opremu (LZO). Rezultati su pokazaliznačajnu povezanost samo između pola i osećaja anksioznosti.Anksioznost je bila veća među ženama nego muškarcima.Korelaciona analiza je ukazala da je osećanje anksioznostiimalo pozitivnu korelaciju sa radnim opterećenjem, iscrpljenošćui porodičnim opterećenjem. Osećanje anksioznosti nijebilo povezano sa osećanjem zaštite. Osećaj zaštićenosti je biou negativnoj korelaciji sa porodičnim opterećenjem.Zaključak. Osećaj anksioznost je bio prisutan kod ZRza vreme pandemije. Pol je bio faktor rizika za anksioznostkod ZR koji rade u KA u domovima zdravlja.
Keywords: COVID-19; zdravstveni radnici; anksioznost; faktori rizika