Kožna lajšmanijaza - Slavica, Dacić; Dragana ,; Pavlović, Ljiljana (Opšta medicina, 2022)
Uvod: Najčešći oblik lajšmanijaze je kožna lajšmanijaza.Manifestuje se lezijama na nezaštićenim delovima kožekoje ostavljaju ožiljke. Uzročnici su protozoe iz roda Leishmania,više od dvadeset vrsta. Klinički tok bolesti i terapijazavise od vrste lajšmanije. Nosioci lajšmanijaze su muve izroda Phlebotomus, a izvori infekcije su ljudi i životinje.Prikaz slučaja: Pacijent je radio u Iraku. Zbog promenana koži koje su trajale tri meseca i sumnje na kožnu lajšmanijazu,upućen je u Institut za javno zdravlje Srbije - IZJZSod strane infektologa iz Opšte bolnice Pančevo. Promenesu bile lokalizovane na rukama u vidu plakova sa centralnimulceracijama. Sličnih slučajeva je bilo i među kolegama. Mikroskopskipregled uzoraka kože bojenih po Giemsa-i (Giemzi)pokazao je intracelularne amastigote Leishmania. Pacijentje bio dva meseca hospitalizovan na Klinici za infektivne itropske bolesti. Lečen je flukonazolom i lipozomalnim amfotericinomB i otpušten kući sa krustama.Klinička slika, epidemiološki podaci i mikrobiološkadijagnoza su veoma važni za dijagnozu kožne lajšmanijaze.
Keywords: Leishmania; amastigot; promastigot; Phlebotomus; kožna lajšmanijaza