Kliničke karakteristike i dijagnostika COVID-19 kod pacijenata u COVID-ambulantama u opštoj medicini - Petrov Kiurski, Miloranka; Živanović, slavoljub (Opšta medicina, 2022)
Cilj rada. Ispitati koje su kliničke manifestacije, rezultatePCR testiranja i ishod posete kod pacijenata u COVID-ambulantama u opštoj medicini.Metod. Istraživanje je sprovedeno upitnikom februara2021. god. među pacijentima u četiri COVID-ambulanteu Beogradu i jednoj u Subotici. Dobijeni su podaci o polu,starosti, postojećim simptomima i komorbiditetima, PCR-testiranjui ishodu posete. Podaci su obrađeni softverskim statističkimpaketom SPSS 17. Statistička značajnost je definisanaza nivo p od 51 do 65 godina, ali razlika nije statistički značajna(p=0,183).Zaključak. Najčešći simptomi COVID-19 su povišenatemperatura i kašalj, a ispitanici su se lekaru javili, u proseku,nakon 1 do 3 dana od pojave simptoma. Od komorbiditeta,najčešća su bili hipertenzija i gojaznost, češće kod ispitanikastarijih od 65 godina. Kod više od polovine ispitanika PCRtest je bio pozitivan, najčešće kod starijih od 50 godina.
Keywords: Simptomi COVID-19; PCR test; ishodi; opšta medicina