Poređenje nekih funkcionalnih i antropometrijskih parametara kao faktora rizika za fragilnost među polovima kod starih osoba - Hadživuković, Natalija; Pavlović, Jelena; Račić, Maja; Ivković, Nedeljka; Kalajdžić, Olivera; Perućica, Ranka; Živanović, Srdjan; Kucurski, Ljubiša (Opšta medicina, 2022)
Uvod. Specifična karakteristika starijih osoba je njihovakrhost /ili fragilnost. Zbog rasprostranjenosti, fragilnost jepotrebno shvatiti kao prioritet javnog zdravlja.Cilj rada. Ispitati povezanost funkcionalnih i antropometrijskihparametara sa fragilnošću kod osoba starosti preko65 godina.Metod. Istraživanje je dizajnirano kao studija presekai obuhvatilo je 446 starijih lica. Kao instrumenti istraživanjakorišćeni su opšti upitnik, za procjenu funkcionalnog statusaTinetti test i od antropometrijskih parametara obim nadlakticei obim srednje cirkumferencije potkoljenice. Od statističkihtestova koristili smo χ2 test, a Pirsonova (Pearson) korelacijskaanaliza korišćena je za analizu korelacije.Rezultati. Osobe ženskog pola su imale lošiji funkcionalnistatus, hod i ravnotežu u odnosu na osobe muškog pola(χ2=4,125; p
Keywords: Stare osobe; fragilnost; funkcionalni status; antropometrijski parametri