Pandemija COVID-19 kroz prizmu poziva kol centru - Egić, Tatjana (Opšta medicina, 2022)
Uvod. U periodu od 14. marta do 04. maja 2020. godpri Skupštini grada Novog Sada funkcionisao je pozivni telefonskicentar (u daljem tekstu kol centar). Dežurala su četirilekara opšte medicine Doma zdravlja “Novi Sad” radi pružanjagrađanima informacija i odgovora na sva pitanja u vezi sazdravstvenim aspektom COVID-19 pandemije.Cilj rada. Prikazati strukturu pitanja postavljenih dežurnimlekarima tokom rada kol centra.Metod. Retrospektivna analiza poziva na jednoj telefonskojliniji, u jednoj sedmočasovnoj smeni tokom 36 radnihdana.Rezultati i diskusija: Analizirano je 757 pitanja kojasu klasifikovana u 14 kategorija poziva:1. Povišena temperatura i tegobe koje se mogu povezati saCOVID-19, 165 (21,80%).2. Zdravstvene tegobe koje nisu povezane sa COVID-19, 134(17,70%).3. Socijalni problemi koji su nastali nakon uvođenja zabrane kretanjaza starije od 65 godina i policijskog časa, 68 (8,98%).4. Mere izolacije, 67 (8,85%).5. Odlasci na kontrolne preglede, 61 (8,06%).6. Problemi sa nabavkom namirnica i lekova, 46 (6,08%).7. Zabrane kretanja, 44 (5,81%).8. Nabavke i korišćenje zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava,20 (2,64%).9. Testiranja 12 (1,59%).10. Odlasci, tj. neodlasci na posao 11 (1,45%).11. Psihološki problemi, 9 (1,19%).12. Pritužbe na radne organizacije, 6 (0,79%).13. Pitanja koja nisu mogla biti svrstana ni u jednu od prethodnonavedenih grupa, 89 (11,76%).14. Pozivi iz drugih opština, 25 (3,30%), što je zanimljivo.Zaključak: U ranoj fazi pandemije dežurni lekari supomagali u rešavanju različitih, ne samo zdravstvenih, problemasa kojima su se građani suočavali. Ostali su prva linijakontakta sa zdravstvenim sistemom, pokazujući da je primarnazdravstvena zaštita segment zdravstvenog sistema koji jeu svim situacijama uvek dostupan.
Keywords: pandemija COVID-19; kol centar; organizacija; primarna zdravstvena zaštita