Dijagnostika i lečenje COVID–19 u primarnoj zdravstvenoj zaštiti - Punoševac, Darinka (Opšta medicina, 2022)
Pandemija COVID-19 izazvana je virusom SARSCov-2 i najpre se pojavila u gradu Vuhan, u Kini, u decembru2019. U Domu zdravlja, Kruševac Ambulanta za respiratorneinfekcije osnovana je 24. marta 2020. U njoj je do sada obavljenoblizu 100.000 pregleda.Među ljudima se virus prenosi kapljičnim putem ili,ređe, prljavim rukama i ulazno mesto su sluznice nosa, usta,očiju.Infekcija se odvija u dva stadijuma. Prvi, u gornjemrespiratornom traktu (GRT) i traje 5-7 dana i drugi, kada sevirus spušta na pluća i zatim daje sistemsku upalu, pre svegakrvnih sudova.Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničkeslike, fizikalnog pregleda, specifičnih virusnih testova, laboratorijskihanaliza i eventualno, rendgen snimanja pluća.Terapija je uglavnom simptomatska, a od marta 2021.godine dostupan nam je antivirotik favipiravir, dok se u januaru2022. pojavio i molnupiravir. Kod pojave upale plućaoralni kortikosteroidi su dali dobre rezultate.Primarna zdravstvena zaštita je, i ovog puta, bila branaka sekundarnom i tercijarnom nivou zdravstvene zaštite. Kaoi naše kolege u svetu, učili smo u hodu i taj proces traje idalje. Prokužavanje većeg broja ljudi bilo prirodnim zaražavanjem,ili vakcinacijom vremenom će dovesti do završetkapandemije, koja će verovatno postati sezonska infekcija, alisa mnogo blažom kliničkom slikom.
Keywords: COVID-19; primarna zdravstvena zaštita; lečenje