Diferencijalna dijagnoza bezbolne limfadenopatije: izazov u svakodnevnoj kliničkoj praksi sa prikazom slučaja i osvrtom na literaturu - Marković, Marija; Miljković, Ana (Opšta medicina, 2025)
Uvod: Limfadenopatija se definiše kao abnormalni nalaz tokom fizikalnog pregleda pacijenta i odnosi se na limfne čvorove koji su abnormalni po veličini, konzistenciji ili broju. Pažljivo uzeta anamneza i detaljan fizikalni pregled omogućavaju lekaru da odabere adekvatan algoritam za postavljanje prave dijagnoze. Diferencijalna dijagnoza zahteva veliki oprez. Zbog širokog spektra mogućih uzročnika i često nespecifične kliničke slike, bezbolna limfadenopatija predstavlja veliki klinički izazov, naročito na nivou primarne zdravstvene zaštite. Prikaz slučaja 1: Pacijentkinja, stara 54 godine, javila se na pregled zbog promene koju je napipala u levoj preponi. Detaljnim fizikalnim pregledom konstatovana je promena prečnika 25 mm, bezbolna na dodir. Ultrazvuk prepone pokazao uvećani limfni čvor sa perifernom vaskularizacijom. Biopsija uvećanog čvora pokazala metastatski karcinom porekla cerviksa. Na PET-CT je opisana solitarna promena uz gornju ivicu uterusa i depoziti u jetri. Onkološka komisija ordinirala hemioterapiju u tronedeljnom režimu. Pacijentkinja do sada prošla kroz 6 ciklusa hemioterapije. Prikaz slučaja 2: Pacijent, star 76 godina, javio se na pregled zbog promene u desnoj pazušnoj jami koju ima nekoliko meseci unazad, bez drugih tegoba. Fizikalnim pregledom uočena je promena ispod desne pazušne jame, veličine jabuke, bezbolna na dodir. Biopsija promene govori u prilog metastatskog melanoma. Ultrazvuk abdomena pokazao metastaze na jetri. Dermatolog, pregledom kože, uočio lumbalno, leziju prečnika 1 cm, visoko suspektnu na melanom. Urađena je ekscizija lezije i PH nalaz potvrdio dijagnozu. Zaključak: Bezbolna limfadenopatija je čest i dijagnostički izazovan nalaz, sa širokim spektrom uzroka od benignih stanja do maligniteta. Pravovremeno prepoznavanje i adekvatna obrada ključni su za ishod lečenja.