Digitalna era i komunikacione kompetencije zdravstvenih radnika - Miljković, Ana (Opšta medicina, 2025)
Uvod: Komunikacione veštine čine temelj uspešnog rada lekara opšte medicine, jer utiču na kvalitet dijagnostike, terapije i na izgradnju poverenja sa pacijentima. Brz razvoj digitalnih tehnologija poslednjih godina promenio je način razmene informacija u zdravstvenom sistemu, otvarajući nove mogućnosti ali i postavljajući izazove u očuvanju empatije, etičkih standarda i kontinuiteta komunikacije. Cilj rada: Prikazati savremene pristupe i izazove u komunikaciji između lekara i pacijenata u digitalnom dobu, sa naglaskom na primenu veštačke inteligencije, virtuelne realnosti i drugih tehnoloških rešenja u unapređenju komunikacionih veština zdravstvenih radnika. Metod: Rad je urađen kao narativni pregled literature. Pretraga je sprovedena u bazama PubMed, Scopus i Google Scholar za period januar 2018 – jul 2025, korišćenjem ključnih pojmova: communication skills, digital health, artificial intelligence, virtual reality, telemedicine, patient–doctor communication. U analizu su uključeni radovi na srpskom i engleskom jeziku, kao i lična iskustva autora iz kliničke prakse i nastave. Rezultati: Komunikacione veštine su neophodne za kvalitetnu medicinsku praksu [1–3]. Digitalne tehnologije, poput veštačke inteligencije, telemedicine, VR i AR, nude nove mogućnosti, ali nose i izazove u pogledu etike, empatije i zaštite podataka [4–9]. ChatGPT može olakšati prenošenje složenih informacija pacijentima, dok imerzivne tehnologije unapređuju edukaciju zdravstvenih radnika [7,8,10–12]. Live streaming ubrzava komunikaciju u urgentnim situacijama ali zahteva jasnu i preciznu razmenu informacija [5,6]. Zaključak: Tehnološki napredak može unaprediti komunikaciju između lekara i pacijenata, ali samo ako se primenjuje uz očuvanje empatije, etičkih principa i stalno usavršavanje zdravstvenih radnika.