Komparativna analiza časopisa Opšta medicina i regionalnih naučnih publikacija: Bibliometrijski pokazatelji, publikacioni trendovi i faktori uticaja (1995–2024) - Miljković, Ana; Kostić, Milena; Stanković, Suzana; Lapčević, Mirjana; Punoševac, Darinka; Trifunović Balanović, Dragana; Vojnović, Matilda (Opšta medicina, 2025)
Uvod. Časopis Opšta medicina, osnovan 1995. Godine kao zvanično glasilo Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva, posvećen je temama iz primarne zdravstvene zaštite (PZZ), kliničke prakse i preventivne medicine. Cilj. Cilj ovog rada bio je da se, nakon analize structure i tematskih oblasti časopisa Opšta medicina, izvrši poređenje sa vodećim akademskim časopisima iz oblasti opšte/porodične medicine u zapadnoj i istočnoj Evropi i na Balkanu. Metode. Primenjena je komparativna bibliometrijska analiza za upoređivanje bibliometrijskih pokazatelja, publikacionih trendova i faktora uticaja časopisa Opšta medicina sa časopisima British Journal of General Practice (BJGP), Family Medicine & Primary Care Review i Croatian Medical Journal (CMJ). Rezultati. U strukturi radova časopisa Opšta medicina dominiraju originalni naučni članci (30%), pregledni radovi (25%), prikazi slučajeva (15%), dok edukativni članci, saopštenja, polemike i istorijski radovi učestvuju sa po 10%. Glavne tematske oblasti uključuju PZZ, kliničku medicinu, epidemiologiju, preventivnu medicinu i zdravstvenu politiku. Većina autora je iz Srbije sa malim udelom stranih autora (1,5%). Časopis nema zvanični Journal Citation Report (JCR) faktor uticaja, dok poređeni časopisi imaju JCR faktore 5,3 (BJGP), 0,5 (Family Medicine & PCR) i 1,3 (CMJ). Godišnji broj objavljenih radova je 15–20, što je niže u poređenju sa pomenutim časopisima. Zaključak. Časopis Opšta medicina je pokazala kontinuirani razvoj, prateći savremene izazove u medicini, posebno u PZZ. Njegova raznolikost sadržaja i edukativni karakter čine ga značajnim izvorom za stručnjake u zdravstvenom sistemu.