Karakteristike pacijenata sa sumnjom na COVID-19 infekciju i ishod posete u Covid-ambulanti - Petrov Kiurski, Miloranka (Opšta medicina, 2025)
Uvod. Oboleli od COVID-19 zbrinjavani su u kovid ambulantama domova zdravlja, što je rasteretilo sekundarni i tercijarni nivo zdravstvene zaštite. Cilj. Ispitati karakteristike pacijenata u pogledu simptoma, rezultata testiranja, prisustva komorbiditeta i ishoda nakon pregleda. Metod. Popunjavan je Upitnik za pacijente koji su se od 23. do 29. aprila 2021. javili na pregled. Dobijeni su podaci o polu, starosti, simptomima, komorbiditetima, vakcinalnom statusu i ishodu posete. Podaci su statistički obrađeni u SPSS programu. Rezultati. Bilo je 222 ispitanika oba pola (61,7% žena), prosečne starosti 47,9±15,2 godina. Vakcinisano je 24,8%, a 60,4% je bilo kovid pozitivno. Najčešće tegobe bile su umor, bolovi u mišićima i zglobovima, kašalj i temperatura. Oko polovine je imalo komorbiditete, najčešće pacijenti starije životne dobi. Nije nađena statistički značajna razlika u rezultatu testa na COVID -19 i vakcinalnog statusa (p=0,099), niti u odnosu na prisustvo komorbiditeta (p=0,118). Pacijenti sa blažim simptomima upućeni su na kućno lečenje, 26,1% na dopunsku dijagnostiku, a 10,4% u bolnicu. Vakcinacija nije uticala na ishod posete (p=0,240). Na dopunsku dijagnostiku najčešće su upućivane osobe starosti od 51 do 65 godina, a u bolnicu stariji od 65 godina (p=0,004) i pacijenti sa komorbiditetom (p=0,003). Zaključak. Nije nađena značajna razlika u pozitivnom rezultatu testa na COVID-19 u odnosu na vakcinaciju i prisustvo komorbiditeta. Samo 10% pacijenata je upućeno u bolnicu, najčešće stariji od 65 godina i pacijenti sa komorbiditetom.